Vikten av bakterier….

Visst är bilden nedan vacker, intressant, modern konst!? Det är en rejäl uppförstoring av någon typ av mikrober som finns naturligt och nödvändigt i vår kropp, troligtvis i tarmen (chansning) Låter det läskigt att vi bär runt på mängder av bakterier? tex i tjocktarmen har vi helt naturligt 1,5 kg bakterier! något vi måste ha för att må bra. Några av dessa bakteriers uppgift är att hjälpa immunförsvaret, bygga vitaminer som K-vitamin(behövs för att blodet ska kunna koagulera) och en del av B-vitaminerna.

Bild från google

Har ni sett veckans avsnitt av Vetenskapens Värld? Jag har precis kollat och många tankar klurar runt just nu….Nedan kan Du oxå kolla och fundera 😉

 

Vetenskapens värld – Avsnitt 5 | SVT Play.

Från SVT´s sida: Kroppens husdjur, andra delen av två. Du är ett vandrande zoo. När en människa föds är majoriteten av kroppens celler mänskliga, men nästan direkt tar andra arter över. Hela 90 procent av cellerna hos en vuxen människa kommer från andra arter. I del två undersöks det djurplågeri vi utsätter våra inre organismer för. Penicillin, förändrad kost och en ny livsstil har gjort tillvaron för våra små inre vänner allt svårare. De nyttiga tandbakterierna håller på att slås ut av godisälskande kariesbakterier. Nu försöker forskarna locka några av de goda mikroorganismerna till sin sida i kampen mot sjukdomar. Magsårsbakterier kan stärka immunförsvaret, parasiter kan hjälpa oroliga magar och myco-bakterier påverkar depression.

 

Några reflektioner från programmet: hur kan jag ge mina bakterier en bra miljö där de får jobba som det är tänkt? Misstänker att Du vet mitt svar….glutenfritt, snälla mjuka fibrer i min kost från grönsaker och tex fiberhusk som kan bli supermat till bakterierna. Att behöva tillföra ex bakterier/probiotika kan vara bra under tiden Du ser till att äta rätt så att dina egna förökar sig.                                                                                                       Tyvärr tyckte jag att programmet lyfte fram väldigt mycket att vi skulle tillsätta ev maskar, bakterier utifrån istället för att fokusera på varför det blivit obalans i kroppen…..Att jobba för att min kropp är i homeostas/balans känns som det viktigaste som finns för bibehållen hälsa!! Bara genom att hålla ett jämnt balanserat blodsocker ger jag mina vänner bakterierna en chans att hålla ordning på andra skadliga organismer som kommer in i min kropp var dag, istället för att kämpa med immunförsvaret mot tex låggradiga inflammationer i kroppen…..

Väldigt intressant det här och på många ställen jag läst om hälsa så kommer mage och tarm upp, en bok jag tänker beställa kanske redan idag är ”Charmen om Tarmen” av Giulia Enders. Åh va mycket det finns jag vill läsa om men allt för lite tid ibland…..det gäller att prioritera….