Lipödem – fettsugning???

Delar med mig av en text som Bebe Gransten, lärare i lymfmassage på Axelsons och ägare av Lymfsalongen skrev innan idag i vår grupp för lymfmassörer.

JAG FÅR FRÅGOR OM FETTSUGNING VID LIPÖDEM.
Dessa ben har inte blivit fettsugna, de har blivit mindre knöliga och mindre i omfång av att på alla möjliga sätt få fart på lymfflödet. Flitig användning av stödstrumpor, lymfmassage, ir-bastu, ir-matta, Yinyoga, dieten är lågt med kolhydrat högt med fett och högt med protein, det har lymfkoppats och lymftejpats och bra kläder som håller huden varm har använts.
Bild 1 skulle det säkert gå att få diagnos lipödem på och ända vägen ur det är ju fettsugning heter det. Men är det verkligen en diagnos som är det viktiga. Jag tycker det viktiga är att hjälpa klienten så att den slipper få besvär i framtiden och att hjälpa en klient att förstå vad de behöver göra för att må bra. Fortsätter de leva/göra på samma sätt kommer de bara att fylla på med svullnad igen. Minskad svullnad genom att få fart på lymfflödet leder till vitalitet = en fascia/bindväv som kan göra sitt jobb, en renare kropp, en friskare kropp, ett bättre immunförsvar man får helt enkelt en ”yngre kropp”. Jag tror det är mycket som åker med i föryngrandet när man får fart på lymfflödet = hjärt/kärl problem kan minska, sköldkörtelproblem minskar, stress minskar mm.
Fettsugning är och förblir en kvickfix som leder till nya ärr som leder till mer svullnad på sikt. Jag har är så länge inte sett några snygga fettsugna ben utan de som har gått några år efter fettsugningen är fibrosiga och gropiga.
Vad jag vet får alla betala sin fettsugning själv oavsett om den görs i Tyskland eller Sverige, kostnad är jag inte helt säker på men det räknas i 100.000-tals kronor. Hur mycket lymfmassage, bra mat, stödstrumpor, ir-mattor, ir-bastuar kan man köpa för en sån peng? Silikon koppor kostar på Lymfsalongen 325kr till kund och en burk kokosfett 59kr. Jag är helt säker på att det går att få resultat på alla klienter.
Kompressionsstrumpor klass 1 kostar 1500kr och ett par Stödstrumpor kostar 265kr. Självklart får kunden välja själv var den vill lägga sina pengar.
Kompressionsstrumpors användande efter fettsugning tycks vara olika råd om. Läkaren i Göteborg som fettsuger lymfödem säger kompressionsstrumpa på dygnet runt resten av livet. Hur kul är det? Och jag tror dessvärre att det är han som har rätt. Läkarna som fettsuger lipödem verkar ha en betydligt kortare rekommendation som jag inte tror håller i längden.
Jag tror fortfarande att det är fler damer med ärr/slag som vi får under livet ger svullna ben än det är en genetisk sjukdom.
Jag hävdar fortfarande att jag ”bara” träffat 2 klienter under mina 15 år som lymfmassör som har lipödem och de 2 damerna har även de blivit betydligt bättre när de fått igång sina lymfflödem utan att fettsuga sig. Däremot skulle säkert många av klienterna kunna få diagnosen lipödem av en läkare.
Sådär hoppas ni har fått svar på era lipödem frågor.

Här kommer bilderna som nämns, och ja jag vet! dessa ben är inte så ”lipödemiga” som en del lider av 🙁 men de kan fortfarande skapa obehag hos ägaren…

Bild 1
Bild 2
Ni ser skillnaden va?
och detta UTAN att göra kirurgiskt ingrepp, ”bara” med verktyg även Du kan använda.

Lipödem = är en kronisk sjukdom med symetriska försämringar av fettvävnadsfördelningen. Lipödem är ofta förenat med mycket smärta i vävnader.
Symetriska svullnader på benen som slutar vid anklarna, alltid bilateralt, ibland kan det påverkar armarna, men aldrig händerna, ojämna hud förändringar, som celluliter, ömma ben, gör ont vid lätt tryck, spontant blåmärke, påverkar bara kvinnor, fetma – bantning (pulverbantning, minskning av kalorier) har nästan ingen effekt på benen, ärftligt- positiv i 40%.

Boka Din tid för lymfmassage via Boka Direkt, håll även utkik för nya tider för ”EgenvårdsKväll” på min Facebook där Du får lära dig lite mer Du kan göra för Din Hälsa.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *